Tuomelan koulun oppilaat ovat voineet altistua hinkuyskätartunnalle 20.12.2023-19.1.2024 välisenä aikana

Tiedotteen kuvauksen mukaisia oireita esiintyessä, yhteydenotot Idänpään terveysasemalle huomenna pe 2.2 heti aamusta jotta näytteet ehditään ottamaan ennen viikonloppua.

Hinkuyskä tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, mutta edellyttää varsin läheistä ja tiivistä kontaktia. Tartuttamisriski on suurin kaksi ensimmäistä viikkoa oireiden alusta. Tartunnasta oireiden puhkeamiseen kuluu noin 1 -3 viikkoa.

Tyypillinen oire on pitkittynyt, puuskittainen yskä, joka oireilee erityisesti öisin ja voi muuttaa hengityksen vinkuvaksi. Hinkuyskän antibioottihoito tehoaa parhaiten alle kaksi viikkoa yskineillä. Hinkuyskä paranee itsestäänkin, ja siksi yli kolme viikkoa ys-kineitä ei enää hoideta antibiootein eikä heitä pidetä enää tartuttavina.

Mikäli havaitsette perheessänne kuvauksen mukaista, hinkuyskään sopi-vaa oiretta, ottakaa yhteyttä omalle terveysasemallenne hinkuyskänielu-näytteen ottamiseksi ja lääkehoidon harkitsemiseksi.

Erityisesti jos perheessänne/lähipiirissänne on

- rokottamattomia lapsia tai lapsia, joiden rokotusohjelma on kesken (etenkin alle 6kk ikäiset lapset)

- yli 36. raskausviikolla olevia

pyydämme teitä seuraamaan yskäoireita mahdollisen tartunnan havaitsemiseksi. Jos tällaisissa perheissä todetaan hinkuyskä, koko perheelle annetaan mikrobiestolääki-tys riippumatta oirekuvasta tai rokotusstatuksesta.

Hinkuyskärokotteet kuuluvat pikkulasten normaaliin rokotusohjelmaan. Jos lapsesi ei ole saanut näitä rokotteita, voit ottaa yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon.

Sirpa Ylä-Korpi tartuntatautihoitaja

Saija Pesonen ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri

PTH Avopalvelut / Hämeenlinna

Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Viipurintie 1-3, 13200 Hämeenlinna