Yläkoulun tiedote kestävän kehityksen tutkimukseen osallistujalle ja hänen vanhemmilleen/huoltajilleen

Opinnäytetyön nimi: Oppilaiden näkökulma kestävän kehityksen aiheisiin osana perusopetusta Hämeenlinnassa

1. Tutkimuksen vastuullinen tutkija ja hänen yhteystietonsa

Opinnäytetyöntekijä: Opinnäytetyön ohjaaja: Mari Pennanen Nina Nygren [email protected] [email protected]

2. Tutkimusorganisaatio sekä tutkimuksen rahoittaja Hämeenlinnan ammattikorkeakoulu Opinnäytetyö on osa Opetushallituksen rahoittamaan Hämeenlinnan kaupungin Kestävä opinvirta - hanketta. Hanketta koordinoi Oulu ja siinä on myös mukana Lahti, Lappeenranta ja Turku.

3. Pyyntö osallistua tutkimukseen Pyydämme huollettavaanne osallistumaan kyselytutkimukseen, joka tuottaa aineistoa osaksi opinnäytetyötä nimeltä Oppilaiden näkökulma kestävän kehityksen aiheisiin osana perusopetusta Hämeenlinnassa.

4. Tutkimuksen tarkoitus, tavoite ja merkitys Tavoitteena on kartoittaa oppilaiden näkemyksiä omasta osaamisestaan sekä saada tietoa oppilaiden tarpeista ja toiveista kestävän kehityksen aiheiden opetukseen liittyen. Opinnäytetyötä ja kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää perusopetuksen kestävyysaiheiden opetusta kehitettäessä.

5. Aineistonkeruun/tutkimuksen toteutustapa Tutkimusta varten on laadittu sähköinen kysely, johon vastaaminen kestää noin 10 minuuttia. Kysely täytetään koulussa oppituntien aikana. Kyselylomakkeessa kerättään taustatiedoksi koulun nimi ja luokkaaste.

6. Tutkimuksen mahdolliset hyödyt ja haitat tutkittaville Osallistumalla tutkimukseen oppilas saa ilmaista näkemyksensä ja tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää opetuksen kehittämisen tukena. Tutkimukseen osallistumisesta ei koidu osallistujalle haittaa.

7. Tutkittavien oikeudet Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit milloin tahansa kysyä lisätietoja tutkimuksesta. Voit milloin tahansa syytä kertomatta keskeyttää osallistumisesi tutkimukseen tai peruuttaa antamasi suostumuksen ilman minkäänlaisia kielteisiä seurauksia.

8. Tutkimusaineiston säilyttäminen ja arkistointi Aineistoa käsitellään luottamuksellisesti ja hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti. Aineisto tallennetaan sähköisesti opinnäytetyön tekijän OneDrive-pilvipalveluun ja ulkoiselle kovalevylle. Tutkimuksen aineistoa ei käsittele muut kuin opinnäytetyön tekijä.

9. Henkilötietojen käsittely tutkimuksessa Tutkimuksessa ei kerätä henkilötietoja.

10. Lisätietojen antajan yhteystiedot Tarvittaessa lisätietoja antaa opinnäytetyön tekijä, Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelija Mari Pennanen, [email protected]