Eduskunnassa on täydennetty Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakia. Kaikkia oppilaitoksia on velvoitettu laatimaan Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuoden 2017 alusta alkaen. Hämeenlinnan kaupunki on ohjeistanut kaupungin kouluja em. suunnitelman laatimisessa. Iittalan yhtenäiskoulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on esitelty koulun Oppilashuollon suunnitelmassa, joka on hyväksytty Lasten ja nuorten lautakunnassa. Tasa-arvosuunnitelma on laadittu nykyisen lainsäädännön, Opetushallituksen ja Hämeenlinnan kaupungin ohjeiden sekä oppilaiden tekemän tasa-arvokyselyn vastausten perusteella.
Koulussamme opettajat käsittelevät tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä seikkoja oppitunneilla ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Erilliset tunnit näistä aiheista järjestetään 6. - 9. -luokkien oppilaille.
Siukku Erola, vs. apulaisrehtori
Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta velvoitetaan viranomaisia ja koulutuksen järjestäjiä seuraavasti (5§ ja 6 c §)
Tasa-arvon toteuttaminen koulutuksessa ja opetuksessa
Viranomaisten ja koulutuksen järjestäjien sekä muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen on huolehdittava siitä, että tytöillä ja pojilla sekä naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet koulutukseen ja ammatilliseen kehitykseen sekä että opetus, tutkimus ja oppiaineisto tukevat tämän lain tarkoituksen toteutumista. Tasa-arvoa edistetään koulutuksessa ja opetuksessa lasten ikä ja kehitys huomioon ottaen. Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.
Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän (8§)
Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Koulutuksen järjestäjän on yhdenvertaisuuslain mukaan arvioitava ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi