Kouluterveydenhuolto Konnarin koululla 2020-2021

KONNARIN KOULUN KOULUTERVEYDENHOITAJAN YHTEYSTIEDOT:

Kouluterveydenhoitaja on paikalla Konnarin koululla pääsääntöisesti maanantaisin,  torstaisin  ja perjantaisin - tiistaisin kouluterveydenhoitaja on Tuuloksen koululla.

 

KOULUTERVEYDENHOITO HÄMEENLINNASSA

Hämeenlinnan kouluterveydenhuollon internet-sivut sijaitsevat osoitteessa:
http://www.hameenlinna.fi/kouluterveydenhuolto/

Kouluterveydenhuollon internetsivuilta löydät yhteystietojen lisäksi ajankohtaista tietoa kouluterveydenhuollosta ja muista terveyteen liittyvistä asioista.

Kouluterveydenhuolto on osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, joka kattaa kaikki ikäluokat koko kouluajan. Jokainen ikäluokka pyritään tarkastamaan kouluvuoden aikana.Laaja terveystarkastus tehdään 1.-2., 5. ja 7.-8.luokilla. Se sisältää sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastuksen. Kouluterveysasetus edellyttää huoltajan läsnäoloa laajassa terveystarkastuksessa. Laajoissa tarkastuksissa paneudutaan oppilaan kokonaisvaltaisen kehityksen arviointiin ja koko perheen hyvinvointiin.

Kouluterveydenhoitaja seuraa oppilaan kasvua ja kehitystä yhteistyössä vanhempien ja koululääkärin kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Hän tekee yhteistyötä koulun sekä muiden asiantuntijatahojen, esim. oppilashuoltoryhmän, erikoissairaanhoidon ja perusturvakeskuksen kanssa.

Koulun ja kouluterveydenhuollon tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet oppimiselle ja terveydelle sekä tukea oppilaita niin, että he itse kykenevät edellytystensä mukaisiin koulusuorituksiin ja oppivat käyttäytymään terveyttä ja hyvinvointia edistävällä tavalla. Kouluterveydenhuolto toimii yhteistyössä oppilaan, vanhempien ja koulun henkilökunnan kanssa.

SAIRAANHOITO

Sairaanhoidolliset asiat (esim. kuume, polvikipu, päänsäryt) ja vapaa-ajan tapaturmat tulee hoitaa omalla terveysasemalla. Lapsen sairastuessa hoitolomatodistusta voi tarvittaessa tiedustella kouluterveydenhoitajalta puhelimitse.

ROKOTUKSET
Tarvittavat tehosterokotukset annetaan oppilaalle koulussa. Rokotusohjelman mukaisesti oppilaat saavat jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskä-tehosterokotteen 8.-9.luokalla. Kansalliseen rokotusohjelmaan on lisätty HPV-rokote. Rokotetta tarjotaan jatkossa kaikille 6. luokkalaisille. 

ERITYISRUOKAVALIO

Mikäli lapsi tarvitsee erityisruokavaliota (allergia/yliherkkyys) tulee kaavake toimittaa terveydenhoitajalle. Kaavakkeen saa terveydenhoitajalta, koululta tai tulostettua Hämeenlinnan kaupungin sivuilta, kouluterveydenhuolto/ kouluruokailu. Myös muuttuvat/poistuvat erityisruokavaliot tulee ilmoittaa terveydenhoitajalle ja keittiöön. Ilmoitus erityisruokavaliotarpeesta tulee tehdä uudelleen lapsen siirtyessä yläkouluun.

HAMMASHUOLTO

Hammastarkastukset noudattavat pääosin laajojen terveystarkastusten rytmiä, eli tarkastukseen kutsutaan 1-,5- ja 8-luokilla.
Ajanvaraus, särkypäivystys, lisätietoja numerosta 03-6219100.

 

MITEN TOIMITAAN, KUN EPÄILLÄÄN OPPILAAN SISÄILMASTA JOHTUVAA OIREILUA

Kouluterveydenhuoltoon kertyy tietoa oppilaiden sairastavuudesta. Huoltajien yhteydenottojen perusteella kouluterveydenhoitaja vie rehtorille ja koulun sisäilmatyöryhmälle tietoa epäillystä sisäilmaoireilusta.

Hengitystietulehdukset, astma ja ärsytysoireet voivat liittyä huonoon sisäilmaan; luotettavaa tutkimusta yhteyden osoittamiseksi ei ole käytettävissä. Jos koulunkäynti on sairastelun vuoksi vaarantumassa, kouluterveydenhuolto tekee yhteistyötä oppilaan ja huoltajien sekä koulun ja oppilashuollon kanssa mahdollisten toimenpiteiden järjestämiseksi.

Käytännössä siis huoltaja ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja kirjaa huoltajan kertomat oireet sähköiseen potilastietojärjestelmään, mitä oireita on, missä tiloissa oireilua on ja onko oppilaalla astmalääkitys. Tarpeen vaatiessa oppilas ohjataan koululääkärin arvioon. Jos lapsen kokema oireilu on sellaista, ettei voi olla jossain tilassa niin terveydenhoitaja ottaa yhteyden rehtoriin; järjestetään yksilöllinen oppilashuoltoryhmän tapaaminen, johon lapsi ja huoltajat tulevat mukaan. Yhdessä mietitään luokkatila tai paikka missä lapsi voi jatkaa koulunkäyntiä. Jos sopivaa tilaa koulusta ei löydy, niin tulee miettiä muuta ratkaisua esimerkiksi siirtymistä toiseen kouluun.